Siste nytt fra Early Media

Vi holder deg oppdatert

Google Analytics – uendelige muligheter!

Noe av det mest utfordrende med annonsering på nettet i dag er å vite hva man faktisk får igjen for pengene man legger i det. Heldigvis finnes det gode analyseprogram som kan hjelpe en til å ta de rette beslutningene og se hvilken type trafikk som gir de beste resultatene. Google Analytics er en av våre favoritter og jeg tenkte å bruke noen linjer på å fortelle dere hvorfor.

Kort fortalt er Google Analytics et program som ligger i bakgrunnen på en nettside og som sporer all trafikken som kommer inn til den aktuelle nettsiden. Denne dataen blir så overført til – og presentert i – det nettbaserte programmet Google Analytics. I de aller fleste moderne publiseringsløsninger (CMS) kan man raskt og enkelt legge inn Analytics via et eget felt, uten å måtte gå inn i sidens kildekode. Som regel trenger man da bare å legge inn UA-koden (unik for hver Analytics-konto) som uthevet nedenfor. Har man ikke denne muligheten kan man også bare legge selve kodesnutten inn i <head> taggen på de sidene man ønsker å spore trafikken på, slik:

Eksempel på installasjon av Google Analytics kode

Denne koden får man når man oppretter en konto på Google Analytics. Du kan for eksempel også videreføre en gammel Analyticskode dersom du bytter nettside eller lignende, noe som kan være en fordel dersom man ønsker å sammenligne historisk data. Som man kan se så er det veldig lett å installere Analytics og når det i tillegg er et gratis verktøy finnes det egentlig ingen gode grunner til å ikke benytte seg av det. La oss se litt nærmere på hva slags informasjon Google Analytics kan bidra med.

Trafikkilder

Noe det er greit å ha oversikt over, uansett hva slags virksomhet man har, er å vite hvor trafikken inn til nettsiden faktisk kommer fra. Dersom man har avtaler med mange ulike annonsører kan man eksempelvis analysere trafikkildene og se hvilke annonser som gir de beste resultatene. Dette handler rett og slett om hvordan kundene finner frem til nettopp din bedrift, noe som er svært nyttig å ha informasjon om. Sammen med hver kilde kan man også sidestille informasjon om antall henvendelser, netthandel eller lignende. Eksempelvis:

Enkel oversikt over Trafikkilder i Analytics

Ved hjelp av en slik tabell kan man raskt få oversikt over (i dette tilfellet) hvor stor omsetningen har vært ved de ulike trafikkildene. Sammen med kostnadsdata gir dette deg et godt grunnlag for å beregne hvor inntjeningen er best og ta beslutninger på bakgrunn av dette. I tillegg finnes det mange andre parametre man kan se på, tabellen over er kun et veldig enkelt eksempel. Men nettopp dette er noe av det fineste med Google Analytics – man kan få rapporter som spenner fra det veldig enkle til det helt hysterisk kompliserte!

Automatiske rapporter

For å holde seg oppdatert (daglig om man vil) kan man sette opp et stort utvalg automatiske rapporter via Google Analytics. Dette er rapporter som dumper ned i din innboks i det intervallet du selv ønsker. Alle rapportene i Anlaytics kan eksporteres enten som en smekker PDF eller som en Excel-fil som du kan eksportere data fra slik du selv måtte ønske. Disse kan både eksporteres kun én gang eller settes opp som en fast utsending, også til andre personer enn deg selv. Dersom du for eksempel jobber i en bedrift hvor flere avdelinger ønsker statistikk fra nettsiden kan du sette opp flere ulike rapporter tilpasset hver avdeling og sette opp en fast utsendelse av disse. Slik henter man enkelt ut rapporter:

Rask uthenting av rapporter

I tillegg til disse standardrapportene kan man også sette opp egendefinerte rapporter (som vi skal lage en “how-to” guide på etterhvert) med et enormt utvalg parametre. Her kan man hente den informasjonen man selv ønsker, også den som måtte være importert fra andre kilder (for eksempel Google Adwords). Her kan man også sammenligne med tidligere perioder, som illustrert nedenfor.

Sammenligne enkelt med tidligere perioder

Som sagt inneholder Google Analytics et hav av muligheter og det er ikke alltid lett å holde styr på alt sammen. Vi i Early Media avholder også bedriftsinterne kurs i Google Analytics hvor vi tilbyr opplæring tilpasset deres eget nivå av kunnskap fra tidligere. Se her for mer informasjon om disse kursene.

Vi skal gå litt mer i dybden på dette fantastiske verktøyet i senere innlegg på denne bloggen, det er nemlig nok å ta av. Kom gjerne med spørsmål og innspill i kommentarfeltet nedenfor så svarer vi så godt vi kan!

 

Kommentarene er stengt.