Siste nytt fra Early Media

Vi holder deg oppdatert

Eksisterer man egentlig på andresiden i Google?

Det å dukke opp på Googles førsteside er noe alle bedrifter med en hjemmeside burde jobbe mot. Derimot kan det være problematisk å faktisk havne der, både på grunn av konkurrerende bedrifter og kvalitet på hjemmesiden.

 

Hvorfor skal man egentlig bruke tid, krefter og ikke minst ressurser på å være synlige på førstesiden i Google? Er det egentlig verdt strevet?

Dette er spørsmål mange stiller seg hver dag og det kan være vanskelig å forstå verdien i synlighet på førstesiden. Men still deg selv spørsmålet; dersom du selv er ute og søker etter et produkt eller en tjeneste, klikker du deg egentlig videre til andre- eller tredjesiden i Google? Hender det oftere at du ser over førstesiden og deretter justerer søket ditt om du ikke finner det du er ute etter? I dette blogginnlegget vil jeg ta frem litt statistikk for å illustrere viktigheten av å være på Googles førsteside, samt hva du kan miste på å ikke være synlig der.

 

For å definere hva jeg mener med førstesiden er det atlså søkeresultatene som kommer på den første siden etter at du har stilt ditt “spørsmål” til Google. Her finnes det to måter å bli synlig på, enten gjennom Søkemotoroptimalisering (SEO) eller betalt annonsering (Google Adwords). Søkemotoroptimalisering handler om å overbevise søkemotoren om at deres hjemmeside er den siden som er mest relevant for personen som søker. Betalt annonsering dreier seg om å gjøre deres bedrift synlig gjennom å annonsere på søkeord i Google. Annonseringen dreier seg også om relevans og det er derfor viktig å ha relevante søkeord for å lykkes. Vi vil etterhvert gå mer i dybden på både søkemotoroptimalisering og Google Adwords, og hvordan disse verktøyene best kan brukes til å hente inn potensielle kunder. Inntil videre holder vi oss til det overordnede!

 

Google er verdens – og Norges – største søkemotor, det gjennomføres mer enn 100 milliarder søk i Google hver eneste måned. I Norge har Google som søkemotor en markedsandel på nærmere 95% av alle søk som gjennomføres. Det sier seg da selv hvor viktig det er å være synlig på Google for å treffe potensielle kunder.

 

Hvorfor er det så viktig å synes på førstesiden?

Er det ikke nok å bare være synlig i Google i det hele tatt, slik at folk finner bedriften din? Dessverre er det slik at dersom du ikke finnes på førstesiden i Google så ser du ikke ut til å eksistere for personen som søker. Statistikk fra 2013 viser at 91,5% av søkerne klikker på et resultat på førstesiden. Bare 4,8% går videre til andresiden for å finne det de leter etter og til tredjesiden er det bare 1,1% som går. Denne artikkelen viser mer detaljert hvordan trafikken fordeler seg mellom de ulike resultatene i Google.

 

Det er dessverre ikke nok bare å være synlige på førstesiden i Google. Konkurransen er knallhard og ikke alle resultat som dukker opp på førstesiden får nødvendigvis masse trafikk. På førstesiden finnes det til plasser til organiske søkeresultat og ti plasser til annonser. Bildet nedenfor viser hvordan det som regel ser ut på førstesiden i Google:

SERP.png

Hvor ønsker man egentlig å havne?

Akkurat som søkerne ikke klikker seg videre til andre- og tredjesiden finner de fleste svaret sitt på noen av de høyere plasseringene i søkeresultatet. I gjennomsnitt tar de tre øverste (betalte) treffene 41,1% av klikkene som gjøres på førstesiden, mens det første organiske treffet får 8,9% av klikkene. Vi skal likevel ikke undervurdere viktigheten av å ligge på førsteplass i det organiske søket. Gjennom denne plasseringen får man mye trafikk som er relevant – og ikke minst gratis – og man kan tjene mye på dette i søkemotorsammenheng. Som tidligere nevnt er imidlertid konkurransen om denne plassen knallhard og det er dessverre ikke slik at alle kan havne på denne plassen. Denne statistikken fra WordStream viser likevel at det finnes omveier rundt dette, og betalt annonsering gjennom Google Adwords er et fint supplement til arbeidet med SEO – og vice versa.

Verdien av å finnes på førstesiden er som tidligere nevnt – og nå illustrert – svært stor. Jeg var nylig på seminar i regi av Google der betydningen av dette ble poengtert gjennom en vits:

“Hvis man vil gjemme det mest verdifulle man har, finnes det ingen bedre steder enn på andresiden i Google”.

Dette får bli siste ord i dette innlegget om viktigheten av å være synlig på førstesiden i Google, og også betydningen av de ulike plasseringene på førstesiden. Dersom du vil vite mer eller har spørsmål/kommentarer, er det bare å bruke kommentarfeltet nedenfor så skal vi svare så godt vi kan!

Kommentarene er stengt.